Țigările ucid

Cigarettes Kill

Majoritatea oamenilor sunt conştienti de pericolele inerente asupra sănătăţii pe care le are obiceiul de a fuma şi de faptul că fumul de tutun este o sursă de cancer pulmonar, precum şi cauza multor alte boli grave.
Mai mult, fiecare fumător ştie că dependenţa de tutun este ca un drog şi cât de dificil este să renunți la această companie lungă de viaţă, fiind aproape exclus, bazându-se doar pe puterea proprie. Acesta este motivul pentru care fumătorii au nevoie de ajutor pentru a putea renunţa la acest viciu.
Fumatul afectează toate clasele sociale şi grupele de vârstă, cel mai alarmantă fiind ponderea lui în rândul tineretului nostru.
Din cauza daunelor asupra sănătăţii şi a asistenţei medicale spitaliceşti în consecinţă, fumatul cauzează cheltuielile medicale imense pe glob. Statisticile confirmă faptul că fumatul şi bolile cauzate de fumat constituie principala cauză de deces în ţările industrializate.

DEPENDENȚA

Nicotina, doar recent, a fost declarată oficial un drog, din toate privinţele. Cercetătorii de la industria tutunului au avut date timp de decenii, referitoare la natura sa extrem de dependentă. Într-o comparaţie recentă între proprietăţile mai multor droguri importante, cum ar fi, heroina, cocaina nicotina şi alcool, s-a constatat că nicotina produce cea mai puternică dependenţă. Dependenţa de substanţa indusă este determinată de dificultatea pe care o persoană o întâmpină atunci când încearcă să renunţe la fumat, de frecvenţa recidivelor, de procentul persoanelor dependente, precum şi “valoarea” în rândul utilizatorilor, dovadă a afectării sănătăţii.
Înainte de dependenţa farmacologică, dependenţa psihologică de nicotină joacă un rol decisiv în stabilirea unei legături între fumător şi ţigări. Declanşarea dependenţei în cea mai mare parte este legată de factorii sociali şi culturali, de gesturi asociate cu acţiunea de fumat şi de efectele amfetaminei. Aceste efecte determină obţinerea unor performanţe de renunţare mai bune atunci când persoana se confruntă cu presiuni sociale sau legate de locul de muncă.
Dependenţa farmacologică şi cea psihologică coexistă în cadrul aceleaşi persoane şi în diferite persoane în proporţii diferite. Prin urmare, fumatul provoacă dependenţă şi induce fumătorii să devină sclavii obiceiului, atât la nivel fizic cât şi psihologic.

Din 1,000 de bărbați fumători:

  • 1 va murii în circumstanțe violente
  • 6 vor murii în accident de mașină
  • 250 vor murii de boli cauzate de fumat