Efecte asupra femeii

Effects on Women

Creşterea numărului de femei fumătoare a condus la o creştere a numărului cazurilor de cancer la plămâni (o creştere cu 5.5% înre anii 1975 – 1993).
Fumatul reduce fertilitatea. Un studiu amplu a arătat că, în timp ce doar 5% din femeile nefumătoare nu au conceput în 5 ani de la întreruperea contracepţiei, procentul creşte la 11% în cazul femeilor care fumează foarte mult. La femeile fumătoare, riscul de a avea o sarcină extrauterină este de două ori mai mare, comparativ cu femeile nefumătoare. Ele sunt, de asemenea, mai predispuse la dismenoree, cancer de col uterin, osteoporoza este mai precoce şi intră in menopauză cu circa doi ani mai devreme. Fătul este, de asemenea, expus la mai multe riscuri importante şi avortul spontan este mai frecvent. Monoxidul de carbon si nicotina determină o creştere a frecvenței cardiace şi a naşterilor premature. Există, de asemenea, o creştere a numărului de decese prenatale a feților care sunt hipotrofici și au o greutate mai mică cu aproximativ 200 de grame. Femeile fumătoare care alăptează, transmit copiilor lor nicotina. Copiii părinților fumători au un risc crescut de a se îmbolnăvi de bronşită, bronhopneumonie şi otită, prin fumatul pasiv. Acest risc este dublat în cursul primului an de viaţă. Acelaşi lucru se referă și la incidenţa atacurilor de astm a cărei gravitate este cu siguranță mai mare. Femeile care fumează și iau contraceptive orale au un risc mai mare să facă infarct miocardic, accident vascular cerebral, tromboză venoasă și embolie, în special dacă sunt mai în varstă de 40 de ani. În ceea ce priveşte pielea, se pot observa semne ale îmbătrânirii precoce din cauza distrofiei, pierderii elasticităţii şi discromiei. Acţiunii nicotinei se alătură acea a radicalilor inhalaţi printre cele peste 4.000 substanţe chimice produse de arderea tutunului.

Stephen Hecht, un savant de la Universitatea din Minnesota, la Centrul de Cercetare al Cancerului, a demonstrat prezenţa de NNK o nitrozamina (4 – (metilnitrozamin) -1 – (3 – piridil)-1-butanonă), adică unul dintre cei mai cancerigeni agenți conţinuți în fumul de ţigară, în prima urină a nou-născuților mamelor care au fumat în timpul sarcinii.