Boli respiratorii

Respiratory Damage

Agenţii de poluare a aerului, cum este și fumul de țigară cauzează cea mai mare degradare a tractului respirator. Acest lucru este uşor de explicat dacă ne uităm la câteva noţiuni fundamentale de patologie respiratorie.
Oamenii inhală în medie de 15-20 de ori pe minut, adică de 21.000-28.000 ori pe zi, egal cu 7,5 – 10 milioane de ori pe an şi mai mult de o jumătate de miliard într-o viaţă. În fiecare zi pe care o trăim și o respirăm, plămânii noștrii filtrează printr-o suprafaţă de alveole de 70-100 metrii pătrați, 15.000 litri de aer şi anume cinci milioane de litrii şi jumătate pe an. Când inspirăm intră în alveolele noastre 3000 de litri de oxigen (O2), în timp ce prin inspir îndepărtăm 6000 de litri de dioxid de carbon (CO2).
Inevitabil agenţii nocivi din aer vor ataca integritatea tractului respirator. Fiecare puf de fum conţine un număr inimaginabil de cel puţin 10 la puterea de 15, respectiv 10 urmat de 15 zerouri de agenți de oxidare şi substanţe iritante, care sunt responsabile pentru daunele aduse tractului respirator.
Fumul de ţigară conţine aproximativ 4000 de componente dăunatoare care pot cauza: dependența de nicotină, creşterea frecvenţei cardiace, probleme circulatorii, scad substanțele nutritive pentru ţesuturi, mai puțin sânge oxigenat, decolorarea pielii, căderea părului, îmbătrânirea prematură şi o capacitate respiratorie redusă. Acești iritanți de asemenea, provocă o acumularea de mucus in bronhii, bronșita cronică, monoxid de carbon, emfizem, benzpiren şi alte substanţe cancerigene, care cresc riscul de cancer al întregului organism.