De ce să renunț?

Why Quit Smoking

Majoritatea oamenilor sunt conştienti de pericolele inerente asupra sănătăţii pe care le are obiceiul de a fuma şi de faptul că fumul de tutun este o sursă de cancer pulmonar, precum şi cauza multor alte boli grave.
Mai mult, fiecare fumător ştie că dependenţa de tutun poate fi ca un drog şi cât de dificil este să se despartă de această companie lungă de viaţă, fiind aproape exclus, bazându-se doar pe puterea proprie. Acesta este motivul pentru care fumatorii au nevoie de ajutor pentru a putea renunţa la acest viciu.
Fumatul afecteaza toate clasele sociale şi grupele de vârstă, cel mai alarmant tineretul nostru.
Din cauza daunelor asupra sănătăţii şi a asistenţei medicale spitaliceşti în consecinţă, fumatul cauzează cheltuielile medicale imense pe glob. Statisticile confirmă faptul că fumatul şi bolile cauzate de fumat constituie principala cauza de deces in ţările industrializate.

DEPENDENȚA

Nicotina, doar recent, a fost declarată oficial un drog, din toate privinţele. Cercetătorii de la industria tutunului au avut date timp de decenii, referitoare la natura sa extrem de dependentă. Într-o comparaţie recentă între proprietăţile mai multor droguri importante, cum ar fi, heroina, cocaina nicotina şi alcoolul, s-a constatat că nicotina produce cea mai puternică dependenţă. Dependenţa de substanţa indusă este determinată de dificultatea pe care o persoană o întâmpină atunci când încearcă să renunţe la fumat, de frecvenţa recidivelor, de procentul persoanelor dependente, precum şi “valoarea” pe care o are în rândul utilizatorilor.
Înainte de dependenţa farmacologică, dependenţa psihologică de nicotină joacă un rol decisiv în stabilirea unei legături între fumător şi ţigări. Declanşarea dependenţei în cea mai mare parte este legată de factorii sociali şi culturali, de gesturi asociate cu acţiunea de fumat şi de efectele amfetaminei. Aceste efecte determină obţinerea unor performanţe de renunţare mai bune atunci când persoana se confruntă cu presiuni sociale sau legate de locul de muncă.
Dependenţa farmacologică şi cea psihologică coexistă în cadrul aceleaşi persoane şi în diferite persoane în proporţii diferite. Prin urmare, fumatul provoacă dependenţă şi induce fumătorii să devină sclavii obiceiului, atât la nivel fizic cât şi psihologic.

Din 1,000 de bărbați fumători:

  • 1 va murii în circumstanțe violente
  • 6 vor murii în accident de mașină
  • 250 vor murii în boli cauzate de fumat